On päiviä ja päiviä. Ja päiväkotipäiviä.

Ja minä olin saanut kutsun Tapiolan päiväkotiin, missä tänään istutettiin rauhanpuu.

Kun me aikuiset puhumme puista ja rauhasta, niin saamme asian kuulostamaan valtavan monimutkaiselta. Hervottoman hankalalta. Jopa mahdottomalta.

Lapset keskittyvät paremmin itse asiaan.  Jos heiltä esimerkiksi kysyy: ”Haluatteko, että kaikkialla maailmassa on rauha ?”  Vastaus on yksitavuinen ja -oikoinen: ”Joo!”  Viesti ei jätä tulkinnanvaraa. Tehkäämme siis hommia sen eteen. Niin Tapiolassa kuin Ugandassakin.

Siirryimme juhlavasti, sillälailla lasten rennon juhlavasti, päiväkodin takana sijaitsevalle aukiolle. Yksi opettajista kantoi yhteistä aarretta, tuota pientä UPM:n  synnyttämää tammen taimenta.  Pienet ihmistaimet asettuivat ympyrämuodostelmaan juhla-aukiolle.

 

kuva 2(3)

Pidettiin asiaankuuluvia puheita. Kuulijakunta huomioon ottaen; kestoltaan lyhyempiä kuin Pecha Kucha ja interaktiivisuutta hyödyntäen.

”Jos istutetaan monta puuta, niin mitä siitä tulee? Mitä siellä metsässä on? Oletteko nähneet eläimiä metsässä?” Ja ihan kaikkeen lapset osasivat vastata. Yksi lapsista sanoi, että hän on nähnyt siellä pupun.  Toinen, suloinen vaaleanpunainen, sanoi:” Sitten niistä tulee porkkanoita!” Tämä oli minulle uutta. En ymmärtänyt, tuleeko puista vai pupuista porkkanoita, mutta en myöskään halunnut paljastaa tietämättömyyttäni jatkokysymyksellä.

Tämä ihana, ennakkoluuloton kurahousukansa on tulevaisuus. Olen luottavainen ja etuoikeutettukin saadessani seurata tämän rauhanpuun istutusta.

Projekti on lähtöisin Joensuusta.

http://treeday.enoprogramme.org/

Tapiolan lisäksi se on levinnyt 157 maahan ja ymäristöverkostossa on yli 10 000 oppilaitosta.  Tavoitteena on saada 100 miljoonaa puuta istutettua vuoteen 2017 mennessä!

http://www.enoprogramme.org/

Se, että kansainvälisyys, kasvatus, rauhanpuut sun muut, on mahdollista yhdistää digitaalisen maailman kautta, tuntuu nykyajalta. Se on tuulahdus tulevaisuudesta. Se antaa uskon ja luottamuksen tunteen, että tämän päivän rauhankylväjät kasvavat ja muokkaavaat hienon maailman. – Niin, ja porkkanoita voi syntyä ja kasvaa ihan miten vaan.

 

kuva 3(2)