Tervetuloa vieraskynä nro 3:  Marika Sampio Utriainen!

Ja näillä sanoilla:

Minua pelotti kohdata todellisuus. Mietin, että päiväkävely slummissa nostaisi esiin syyllisyydentuntoni, muistuttaisi minua viiltävimmästä ihmiskunnan perisynnistä: ahneudesta. Ajattelin, että joutuisin kohtaamaan oman ahneuteni ja piittaamattomuuteni. Juuri ne asiat, joita olen valmis muissa ihmisissä paheksumaan. Mietin, että sydämeni särkyisi nähdessäni köyhät, puolialastomat lapset, jotka elävät vailla infrastruktuuria,  terveydenhuolto- ja pelastuspalveluita kurjissa majoissaan.

IMG_5648

Toisin kävi. Näin Delhin slummissa enemmän iloa, kuulin enemmän naurua, tunsin enemmän yhteyttä ihmisiin ja kättelin enemmän ihmisiä muutaman tunnin aikana kuin viimeisien kuukausien aikana yhteensä. Ja minut jopa siunattiin.

IMG_5774

Unohdin, että liikuimme infektiovaarallisilla alueilla. Minulla ei ollut tarvetta desinfioida käsiä. Nämä ihmiset olivat vailla puhdasta vettä, vailla sanitaatiota tai jätehuoltoa, mutta he olivat puhtaita. Ennen kaikkea sydämeltään. Heillä ei ollut valoa, mutta he säteilivät sitä. Heillä ei ollut suojaa, mutta he tarjosivat sitä. Heillä oli toisensa. He välittivät. He jakoivat. He pitivät huolta toisistaan.

IMG_5635

Kukaan ei pyytänyt minulta mitään. Sain niin paljon enemmän kuin annoin. Sain kuulla lastenlaulun raikaavan yhteen hökkeliin rakennetussa leikkikoulussa. Pimeässä huoneessa näin vain säteilevät silmät ja tunsin monta pientä kättä, jotka hakivat kättäni kätelläkseen minua.

IMG_5685

Marionettipariskunta olohuoneessani muistuttaa minua tästä rakkaudesta, jonka koin. Sain ne lahjaksi eräältä ikääntyneeltä tulennielijältä ja nukketaiteilijalta. Hän halusi antaa ne. tietysti olisin halunnut maksaaa hänelle. Huomasin, että se olisi loukannut häntä. Hän halusi antaa, vaikka hänellä tuskin oli montaa nukkea itselläänkään. Nuket muistuttavat minua, että vaikka haluaisin adoptoida kaikki Intian slummien lapset, heillä on parempi olla omiensa luona. Olisi riistoa irroittaa ketään omasta yhteisöstään, jossa asuu rakkaus, kunnioitus ja ennen kaikkea – ilo.