”Äiti, kuka sen muodin aina keksii?” kysyi tyttäreni 20 vuotta sitten. En osannut vastata. En ollut koskaan edes miettinyt moista.

Kun olin itse ollut lapsi,  olin vain kopioinut olemassa olevia tyylejä paperinukeille. Ja koska kaupan nuket oli painettu asentoihin, joihin on hankala piirtää vaatteita, tein oman paperinukkeni.   Tämän jämäkästi ja töpäkästi seisovan, suoraharteisen Maija-Liisa Salmelaisen,  jonka pisamaisia kasvoja kehystää reipas polkkatukka. Takapuolelle olen kirjoittanut nimen lisäksi syntymäajan 6.6 1959.

 

Maija-Liisan kellastunut "syntymätodistus" myös tallella.

Maija-Liisan kellastunut ”syntymätodistus” myös tallella.

 

Maija-Liisan jalka ja kaula on teipattu. Jatkuva vaatteiden vaihtaminen on kuluttavaa.  Kädessä 70-luvulla käytettiin rannekelloa. Maija-Liisan kello on todennäköisimmin ansaittu ja ostettu jätepaperikeräyksellä.  Ai, et tiedä mitä on jätepaperikeräys? No, siitä joskus toiste.  Mitä tulee mustiin jalka-asusteisiin, niin ne ovat tulos epäonnistuneesta kenkien piirtämisyrityksestä.  Mutta Maija-Liisa ei pienistä välittänyt.  Hänen piti sitäpaitsi päättää,  mitä laittaisi päälleen. No, ei ainakaan mokkaista hapsuliiviä. Ehkä valkoisen lettineulepoolon. Se peittää kaulankin kivasti.

 

IMG_4520

 

Tosin paitapusero ja neule näyttää siistiltä, mutta ei liian siistiltä, jos laittaa farkut.  Siniset siis.  Viime kesänä Maija-Liisa käytti keltaisia v-farmareita.  Niin niin. Ne on v- farmarit.  Näethän v:n muotoon ommellun tikkauksen polvien kohdalla. Lahkeen leveys oli se kaikki, mitä kankaasta riitti. Tällaiset samanlaiset olin itse tehnyt käsityötunnilla.  Maija- Liisan oranssi t-paita on värjätty ämpärissä. Kuviot on saatu sitomalla kankaaseen myttyjä tiukasti narulla, jotta ne osat eivät värjäänny, vaan jäävät näkyviin valkoisina ympyräraitoina.  Se oli ollut muotia jo hieman aikaisemmin. Kuka lie keksinyt?

 

IMG_4545

Sitten päällysvaatevalintoihin. Boncho on ihanan liehukas, mutta liian kylmä tänään, vaikka laittaisi alle valkoisen villatakinkin. Blazerin päälle voisi laittaa paksun takin, mutta tuntuuhan se vähän kankealta.  Pitkää vai lyhyempää?  Voi tätä valinnan vaikeutta.

 

IMG_4532
Illalla Maija-Liisa sujahtaa Marimekon raidalliseen yöpaitaan. Niinkuin niin moni muukin. Silloin ja nyt.

 

IMG_4540

 

 

Uuteen aamuun herätessään Maija-Liisa kuuntelee itseään. Millainen päivä tänään on?  Koulussa on kotitaloutta. Voisi laitaa essullisen liivihameen. Se ei ole muotia. Onkohan koskaan ollut?  Kesämekko oli ollut kesällä kepeä kaikessa mutkattomuudessaan.  Se oli kesämökkimekko se. Liivihame ja valkoinen paitapusero? Hmph…äiti tykkäisi siitä, mutta mikroshortsit on tämän päivän valinta. Mikro, midi ja maxi. Niitä oli muodissa kaikkia.

 

IMG_4548

Toisaalta olin, anteeksi, siis Maija-Liisa, oli hulluna urheiluun. EM-kisoja, olympialaisia ja IFK.  Niitä merkkejä hän kantoi ylpeydellä. Oli muotia tai ei.

 

IMG_4524

Tänä päivänä Maija-Liisa on 54-vuotias.  Muoti on muuttunut ja ei ole muuttunut.  Vieläkään, en minä, eikä hän, tiedä mistä muoti milloinkin tulee.