Katselen tätä päivää. Pääni on kallellaan. Se on usein kallellaan. Ehkä maailmankatsomukseni on vinoutunut, tai sitten pääni on vain yksinkertaisesti jäänyt asiakaspalvelijan kuuntelevaan asentoon.
Kuulen kuinka hongat huminoi. Laitan levylautaselle Juicen soimaan ja siihen sekoittuu Tammerkosken pauhu. Koski kuohuu kilpaa illansuussa nostettavien maljojen kanssa.

IMG_4421

Laitan silmälasit päähäni, että näen paremmin. Näen taaksepäin. Siellä vilkuttavat historiankirjoista ihmiset, jotka ovat meille latua auranneet. Naisten äänioikeudesta ilmaiseen kouluruokailuun, ja paljon kaikkea siltä väliltä. Vilkutan takaisin, koska olen heille kiitollinen. Vilkutan vähän huolettomasti ja lasit keikahtavat nenältä.

IMG_4413

Laitan toiset lasit. Näen ympärilleni. Tuossa menee ihmiset, joiden kanssa muokkaamme tulevaisuuden Suomen historiaa. ”Hyvä hyvä”, hurraan, koska uskon tulevaisuuteen. Rakennamme myös yhdessä uutta suomalaista tekoa, joka saa muodon maailman parhaana lastensairaalana. Lasin sanka painaa korvantaustaa.

IMG_4414

Vaihdan laseja. Näen eteenpäin. Näen oman polkuni. Se on vähän kiemurainen, mutta juuri sopivan kokoinen ja kaita. Säännöllisin välein sen varrella koivunrungoissa on kylttejä muistuttamassa: Ole rohkea! Kanna vastuusi! Pidä huolta! Iloitse! Rakasta!

IMG_4417

Hymyilen. Otan lasit pois ja nojaudun sohvanselkään. Tunnen suomalaisuuden sisälläni. Lankapuhelimen piuhat kiemuralla vaihtuneena Nokialaiseen älypuhelimeen. Ilmainen kouluruoka vaihtuneena pahanmakuisesta maitotetrasta pizzapäivään. Maailmanmestaruuden voittanut jääkiekkojoukkue, puolustavien vasempien laitapakkien ja osumia tehneiden hyökkääjien kanssa, kasassa tuulettamassa. Sisälleni on lennähtänyt uusi parvi lintuja; Angry Birds. Niiden viereen on muuttanut Suomen lippua heiluttaen arvokas menestystekijä; Supercell.

Minun Suomeni on myös kansainvälinen. Pöydällä oleva pieni pullo on tuliainen kiinalaisesta ruokamarketista. Mitä pullon kyljessä lukee? 125ml ja 52% vol. Pullo sai ruusunpunaisin lasein ja sinivalkoisen silmin käännöksen etiketin kuvan myötä; ”Iloisen pojan partavesi”.

Suomalaisuudessa on niin monta asiaa, joista voimme iloita. Partavedellä tai ilman.

ONNEA SUOMI!