Hyvä sälekaihdin toimii monta vuotta. Rikkinäinenkin toimii aikansa.

Meillä oli molempia versioita. Koska olen aika säästäväinen, vältin kääntelemästä niitä ehjiä. Ne vain olivat ihan hiljaa paikoillaan siinä. Säästäväisyysasteikolla olen varmaan myös perinteinen pihtaripirkko, sillä olin elvyttänyt katkenneet sälekaihtimen säätövivut jeesusteipillä käyttökuntoon. Näin on hyvin pärjätty monta vuotta. Kyllähän ne pisti silmään, mutta opin olemaan katsomatta.

Muutama vuosi sitten päätin, että rikkinäiset korjataan tai vaihdetaan uusiin. Selasin netistä sälekaihdinasioita. Kamalan hankalaa. Mahdotonta hintaverrata. Vaihdoin sittenkin vain säätövipuihin uudet teipit.

Pari viikkoa sitten sain uuden reippaus- ja rahankulutuskohtauksen. Netti auki ja selaamaan. Vertaamaan. 12kpl eri kokoisia kaihtimia tulisi maksamaan jotain 350- 550 väliltä. Plus asennukset. Ehkä.  Vertaamaan. Ja ahdistumaan. Himpunvimputin sälekaihdinviidakko ja hintahaitari, sanon minä. Pihtaripirkon hermo petti. Otin luettelosta yhden nimen. Se on tämä. Piste, ja puhelin käteen.

”Hei, haluaisin 12kpl eri kokoisia sälekaihtimia. Olkaa ystävällinen tulkaa ja laittakaa.”

”Kyllä.”- Hiljaisuus- ”Ja osoite oli?”

Hämmästyksekseni mies seisoi tismalleen sovittuna aikana ovikelloa rimputtamasssa. Siitä hän käveli amattimiehen askelin, mittanauha kädessä, ikkunalta ikkunalle. Pisti numerot muistiin ja lopuksi laski hinnan. Olin kävellyt hiirenä hänen perässään, hymyillen mairean typeränä, kun en tiennyt mitä muutakaan voisin tehdä.

”450 euroa. Asennettuna. Ja kun noi vanhatkin täytyy ensin repiä pois.”

Mairea hiiri sanomaan siihen että; ” kyllä me ne itse poistetaan.”

”No, saat sitten 40e alennusta siitä. Tai, olkoot 50e. Kaihtimet tulee viikon kuluttua klo 9.30.”

Olin ällikällä lyöty. Alennus hemmotteli pihtarin mieltä ja viikko tuntui uskomattoman lyhyeltä toimitusajalta.  Takaraivossa varoituskellot kumisivat; eikö ole aina kaikenmaailman toimitukset myöhästyneet? Eikö ole aina joku osa puuttunut? Ainakin jokunen ruuvi tai mutteri? Lapsityövoima kuitenkin repi vanhat kaihtimet pois.

Viikon kuluttua ovikello soi juuri sovittuun aikaan. Asentaja sanoi :”Terve.” Ja astui työkaluineen peremmälle. ”Jaahas jaahas”, hän katseli silmäillen ympärilleen. Odotin seuraavaa lausetta, joka paljastaisi jonkun olevan vialla. Mutta kun ei, niin ei. Ammattimies otti poran toiseen käteen ja kaihtimen toiseen, ja ryhtyi vihellellen hommiin. Mairea hiiri hymyili taas vieressä ja sanoi aina silloin tällöin jonkun latteuden. Kuten:” Kylläpäs se sujuu näppärästi.” Asentajan oli pakko vastata:” Kolmessakymmenessä vuodessa on tullut nämä hommat opittua.” Mairea hiiri siihen:” Ooooh. Aivan.”

Reilusti vajaassa kahdessa tunnissa ikkunat paistattelivat uudessa asussaan. Mairea hiiri kulki asentajan perässä eteiseen kykenemättä peittämään ihailuaan:” Että tällasta nyt sitten tapahtui. Kaikki aikataulussa. Kaikki oikeilla mitoilla. Siis hyvänen aika. KAIKKI MENI KUTEN OLI SOVITTU!”  Viimeinen lause oli kooltaan paljon suurempi kuin hiiri itse.

P.S

Tarina on tosi. Ja kaihtimet toimitti www.salekaihtimet.fi  ja ne asensi T:mi Asennuspalvelu H.Honkaniemi